Terugkommoment

Voor nieuwe bestuurders

Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur voor beginnende bestuurders. De opleiding bestaat uit een introductie, een praktijkoefening en een groepsgesprek. De opleiding gaat door in groepen van 6 tot 18 personen. Je ontvangt een oproepingsbrief van de Vlaamse overheid om aan het terugkommoment deel te nemen.

Je kan het terugkommoment bij ons volgen in een handgeschakeld voertuig of in een voertuig met automatische versnellingsbak.

  • Als u het terugkommoment niet binnen de voorziene termijn volgt (opgegeven periode in persoonlijke brief van Vlaamse Overheid) krijgt u een aanmaning. In dat geval betaalt u de toeslag bij start van de opleiding zelf. (momenteel vastgelegd op 61 euro).

Binnen de eerste termijn waarin u het terugkommoment moet volgen, kunt u omwille van ziekte, vrijheidsbeneming, studie- en beroepsredenen in het buitenland uitstel vragen. Meer informatie vindt u op www.vlaanderen.be/terugkommoment. Er kan geen uitstel meer aangevraagd worden als uw eerste termijn verstreken is.

Onderaan deze pagina kan je je inschrijven voor het terugkommoment. We voorzien iedere week meerdere sessies op verschillende dagen en tijdstippen, er is zeker een moment dat in je agenda past!

Kalender bekijken

Je kan de termijn waarbinnen je aan het terugkommoment moet deelnemen online raadplegen via Mijn Burgerprofiel.

Voorwaarden

Het terugkommoment is een verplichte opleiding voor nieuwe bestuurders die hun (laatste) voorlopig rijbewijs hebben afgehaald (bij een vlaamse gemeente) na 1 oktober 2017. Na het behalen van je definitieve autorijbewijs heb je 6 tot 9 maanden om deel te nemen aan het terugkommoment. Je kan de termijn waarbinnen je aan het terugkommoment moet deelnemen online raadplegen via Mijn Burgerprofiel.

Terugkommoment

Het terugkommoment bestaat uit 3 delen:

  1. Een kennismaking (30’)
  2. Praktijkoefeningen op een afgesloten terrein (120’)
  3. Een groepsgesprek over verkeersattitude (90’)

De praktijkoefeningen focussen op risicoherkenning. Op ons afgesloten terrein leer je hoe je stopafstand wordt beinvloed door je snelheid en ervaar je m.b.v. een 'alcoholbril' hoe rijden onder invloed de vaardigheden beïnvloedt. Je zal ook ervaren hoe afleidingen tijdens het rijden invloed hebben op je vaardigheden en het vermogen om te reageren op onvoorziene situaties.

Tijdens het afsluitend groepsgesprek bespreken jullie de ervaringen die in de praktijksessie werden opgedaan met de instructeurs en medekandidaten. Ook de ervaring die je als nieuwe bestuurder hebt opgedaan tijdens de eerste  maanden van je 'rijcarrière' worden besproken. Het groepgesprek gaat over verschillende aspecten van het autorijden zoals de risico's van alcohol of druggebruik achter het stuur, de sociale druk van o.a. passagiers, vermoeidheid, smartphonegebruik tijdens het rijden en andere.

Terugkommoment Voor nieuwe bestuurders
€ 122
  • Kennismaking
  • Praktijkoefeningen
  • Groepsgesprek