Terugkommoment

Voor nieuwe bestuurders

Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur voor beginnende bestuurders. De opleiding bestaat uit een introductie, een praktijkoefening en een groepsgesprek. De opleiding gaat door in groepen van 6 tot 18 personen. Je ontvangt een oproepingsbrief van de Vlaamse overheid om aan het terugkommoment deel te nemen.

Je kan het terugkommoment bij ons volgen in een handgeschakeld voertuig of in een voertuig met automatische versnellingsbak.

In navolging van de verplichte sluiting van de rijscholen in het kader van de nieuwe coronamaatregelen heeft de Vlaamse overheid beslist om de termijnen voor het terugkommoment te verlengen:

  • Als de termijn waarin u het verplichte terugkommoment moet volgen eindigt tussen 2 november 2020 en 30 juni 2021, dan wordt die termijn verlengd tot en met 30 september 2021.
  • Als u het terugkommoment niet binnen de voorziene termijn volgt, krijgt u een aanmaning. Eindigt die extra termijn tussen 2 november 2020 en 30 juni 2021? Dan krijgt u tijd tot en met 30 september 2021 om het terugkommoment alsnog te volgen. In dat geval betaalt u wel nog altijd de toeslag (momenteel vastgelegd op 51 euro).

Binnen de eerste termijn waarin u het terugkommoment moet volgen, kunt u omwille van ziekte, vrijheidsbeneming, studie- en beroepsredenen in het buitenland uitstel vragen. Meer informatie vindt u op www.vlaanderen.be/terugkommoment. Er kan geen uitstel meer aangevraagd worden als uw eerste termijn verstreken is.

Onderaan deze pagina kan je je inschrijven voor het terugkommoment. We voorzien iedere week meerdere sessies op verschillende dagen en tijdstippen, er is zeker een moment dat in je agenda past!

Kalender bekijken

Je kan de termijn waarbinnen je aan het terugkommoment moet deelnemen online raadplegen via Mijn Burgerprofiel.

Voorwaarden

Het terugkommoment is een verplichte opleiding voor nieuwe bestuurders die hun (laatste) voorlopig rijbewijs hebben afgehaald (bij een vlaamse gemeente) na 1 oktober 2017. Na het behalen van je definitieve autorijbewijs heb je 6 tot 9 maanden om deel te nemen aan het terugkommoment. Je kan de termijn waarbinnen je aan het terugkommoment moet deelnemen online raadplegen via Mijn Burgerprofiel.

Terugkommoment

Het terugkommoment bestaat uit 3 delen:

  1. Een kennismaking (30’)
  2. Praktijkoefeningen op een afgesloten terrein (120’)
  3. Een groepsgesprek over verkeersattitude (90’)

De praktijkoefeningen focussen op risicoherkenning. Op ons afgesloten terrein leer je hoe je stopafstand wordt beinvloed door je snelheid en ervaar je m.b.v. een 'alcoholbril' hoe rijden onder invloed de vaardigheden beïnvloedt. Je zal ook ervaren hoe afleidingen tijdens het rijden invloed hebben op je vaardigheden en het vermogen om te reageren op onvoorziene situaties.

Tijdens het afsluitend groepsgesprek bespreken jullie de ervaringen die in de praktijksessie werden opgedaan met de instructeurs en medekandidaten. Ook de ervaring die je als nieuwe bestuurder hebt opgedaan tijdens de eerste  maanden van je 'rijcarrière' worden besproken. Het groepgesprek gaat over verschillende aspecten van het autorijden zoals de risico's van alcohol of druggebruik achter het stuur, de sociale druk van o.a. passagiers, vermoeidheid, smartphonegebruik tijdens het rijden en andere.

Terugkommoment Voor nieuwe bestuurders
€ 108
  • Kennismaking
  • Praktijkoefeningen
  • Groepsgesprek