Bromfiets

Rijbewijs AM

Het bromfietsrijbewijs is opgedeeld in twee categorieën:

  • Klasse A (vanaf 16 jaar): maximum 25km/u
  • Klasse B (vanaf 16 jaar): maximum 45 km/h

Voor het besturen van een bromfiets klasse A is geen rijbewijs nodig. Houders van een rijbewijs A1, A2, A, of B mogen hiermee ook een bromfiets klasse B besturen. Het bromfietsrijbewijs bestaat uit een theoretisch en praktisch examen.

Personen geboren voor 14 februari 1961 zijn vrijgesteld en mogen bromfietsen klasse B besturen zonder rijbewijs.

Voorwaarden

Voor klasse A hoef je geen rijles te volgen of een examen af te leggen. Voor klasse B mag je het theoretisch examen afleggen vanaf 15 jaar en 9 maanden. Voor het afleggen van het praktisch examen moet je minstens 16 jaar zijn.

Een verzekering en helm zijn altijd verplicht, ongeacht de klasse.

Theorie

Als voorbereiding op het theoretisch examen kan je in onze rijscholen terecht voor een theoriecursus. Je kan ook kiezen voor zelfstudie, in onze rijscholen kan je hiervoor de nodige studieboeken krijgen. Je kan ook kiezen voor een online cursus.

Het theoretisch examen bestaat uit 40 vragen waarvan je minstens 33 juist moet beantwoorden.

Praktijk

Voor het praktisch examen moet je verplichte opleiding van 4 uur volgen in een erkende rijschool. Deze opleiding bevat 2 uur les op de openbare weg. Je mag rijles volgen vanaf 16 jaar.

Het examen bestaat uit een proef op privaat terrein en kan je afleggen met je eigen bromfiets of met de rijschool. Indien je met je eigen bromfiets examen gaat afleggen mag je niet met je bromfiets naar het examencentrum rijden.

Er bestaat geen voorlopig rijbewijs voor de categorie A meer sinds 1 mei 2013.

Praktijk Examen met de rijschool
€ 394
Praktijk Examen met eigen bromfiets
€ 287